• Ivan Witkamp: +36 30 656 2605 - E-mai

Venlo-Üvegházak

A Bom Group különböző típusú üvegházakat tervez és épít meg. A Venlo üvegház a leggyakrabban épített üvegház típus világszerte. Üvegből készül, horganyzott acél és alumínium vázra. 

Hollandiában a melegházak főleg üvegből készülnek, amelynek két fő típusa van: A Venlo és a széles „wide-span” típus. A Bom Group évek óta fejleszti az új típusú üvegházakat, köztük a zárt, félig-zárt és energia-üvegházak. Ezek a melegházak megfelelnek a holland rendszernek, „HNT”-nek, melynek lényege a legkisebb mértékű energia elvesztése. 

A Venlo üvegházakban, a vázak távolsága elérhető 8,0; 8,54; 9,6; 12,0 és 12,8 méteres oszlopközökkel. Egyedi munka is lehetséges és minden Bom Group üvegház teljesen alkalmazkodik a helyi éghajlati viszonyokhoz. 

 

Twinlight (ikerfény) konstrukció 

Az új generációs magas-tetős üvegházakhoz a Bom Group kifejlesztette a Twinlight konstrukciót. Mivel az üvegház oszlop két keskeny függőlegesből áll, inkább mint egy tömör csőből, így több fényt enged át a terményhez és kevesebb anyag szükséges. A művelt terület mérete megmarad, mert a lefelé vékonyodó oszlop alsó része nem szélesebb, mint a dolly. A felső része ugyanolyan széles, mint a merevítő, tehát az árnyékoló mindig megfelelően záródik. Az innovatív twinlight technológia, ötletes kereszt-csatlakozásával nagyobb méretű üvegházakat tesz lehetővé. Az Ön számára ez sokkal kiegyensúlyozottabb termesztési klímát jelent.    

 

Üveg típusok

A fény az egyik fő növekedési tényező a növények számára. Amikor egy üvegház kialakításra kerül, nagy figyelmet fordítanak erre, hogy a minimális fénymegszakítás legyen jelen. A termelők nagymértékben foglalkoznak ezzel a kérdéssel, a fokozott fényáteresztéssel.  

Az AR üveg tartalmaz egy tükröződésgátló bevonatot, ez biztosítja a nagyobb fényáteresztést. A közvetlen fény kb. 5%-kal magasabb, mint a hagyományos kertészeti üvegeknél, a szórt fény pedig 7%-kal magasabb. Ezáltal jelentős növekedés lehetséges a termelésben. Mivel a fényáteresztés nagyobb szórt fénynél és alacsonyabb napállásnál, így az áteresztést különösen a téli hónapokban befolyásolja jótékonyan. Továbbá, a kertészeti üvegek fejlesztésében egyre nagyobb figyelmet fordítanak a diffúz üvegre. 

Diffúz üvegnél, a bejutó fény különböző módokon szóródik szét, és jobban eloszlik az üvegházban (ködszerűen). Ezen a módon csökken az árnyékhatás és jobban oszlik szét a fény. A diffúz fény jobban behatol a terménybe, így a fotoszintézist hatékonyabbá teszi. Ez pedig lehetővé teszi, hogy termelés növekedést realizáljunk. Különösképpen a magas növésű növényfélék, mint a paradicsom, paprika és uborka számára nagy előny.  

 

Melegház tetőrendszerek 

Az üvegházak tetőszerkezetének anyagválasztásánál, számos jelentős értékelési kritérium van. A termelő elsősorban olyan anyagot akar, ami lehetővé teszi az optimális termelést szerény költségek mellett. Másik döntési kritérium az áttetszőség és az energiatakarékosság. Továbbá annak a mértéke, hogy melyik üvegház tető, milyen mértékben engedi át az UV-sugárzást, szintén szempont lehet, valamint az is, hogy a tető milyen hatással van rovar kártevők, penészgombák és vírusok csökkenésére. Mi, a Bom Groupnál az Ön üvegházának a saját üvegház tetőrendszerünket biztosítjuk. Ez ellenállnak a legzordabb időjárási körülményeknek, jellemzően az új innovatív alumínium PB ereszcsatornánkkal.       

 

Szellőztető rendszerek

A természetes szellőztetés az egyik útja, hogy szabályozzuk a páratartalmat és a hőmérsékletet az üvegházban. Az üvegház szellőztető rendszerek szolgáltatják a levegőt a tető nyílásain keresztül, hogy fenntartsák a megfelelő belső klímát. A lokális körülményektől függően ez lehetséges a tető nyílásain keresztül vagy egy folyamatos gerinc szellőztető rendszerrel. Gerinc rendszernél a szellőztetés kettő tetőnyílással történik csarnokrészenként, annak egy-egy oldalán teljes hosszban. 

 

F-Clean üvegházak

A Japán AGC Green-Tech-kel együttműködve a Bom Group kifejlesztette a saját F-Clean üvegházát. F-clean egy fólia anyag, ami olyan, mint a műanyag, de úgy viselkedik, mint a membrán, ami azt jelenti, hogy meg kell feszíteni. Elérhető átlátszó és diffúz verzióban, és telepíthető szimpla és dupla rétegben. Az üvegház teteje dupla rétegű F-clean, aminek van egy belső diffúz rétege folyamatosan párnákká fújva a felfújó-rendszer által. Az energia megtakarítás kb. 30% lehet a két réteg F-Clean használatával. Az F-Clean már használatban van a nagy léptékű cabriolet üvegházakban, ezeknél a feszítő rendszer bele van építve a tetőszerkezetbe.  

 

Cabriolet üvegházak

A cabriolet üvegház azoknak a termelőknek ideális, akik szeretnék a külső levegőhöz szoktatni a terményeiket, de közben egy védett környezetben kívánják termeszteni. Két típus választható a szellőztetés működése szempontjából, a közvetlen fogasléces vagy a toló-húzó rendszer. A Bom Goup, cabriolet üvegháza Venlo struktúrából áll alumínium tetővel és kivitelezhető üveggel, fóliával vagy műanyag üveggel, F-Clean-nel.   

 

Solar üvegházak

A fosszilis energiaforrások kimerülésével, a napenergia alkalmazása az üvegházas kertészetben egyre aktuálisabbá válik. A kertészeti szektorban egyre több és több munka készül el a napenergia felhasználására, fűtéshez és villamosenergia-termeléshez. Az egyik lehetőség a napenergia összegyűjtésére és felhasználására, a félig zárt (Sunergy) üvegház. Nyáron ez mechanikusan hűtött, a napenergiát begyűjti és tárolja, és télen ez felhasználható fűtésre. Emellett az energiatakarékos üvegházak, mint a Sunergy üvegház, a Bom Group kifejlesztett egy innovatív megoldást, hogy napenergiát generáljon. A napelemek beépülnek a mi modern üvegház tetőinkbe, biztosítva a villamosenergia-termelést. Ily módon kapunk egy jó energiaforrást, és Ön hozzájárul az optimális környezethez.       

 

Félig zárt üvegház

 

Hogyan működik?

1. Az üvegház egy tetőhűtést kap a napi átlaghőmérséklet csökkenésével.

2. A berendezés, csak egy korábban beállított napbesugárzási értéknél kapcsol be.

3. Este az üvegház hőmérséklete rövid idő alatt lecsökken, ami pozitívan hat a növényekre.

 

Ivan Witkamp: +36 30 656 2605 - E-mai